Column 12 juni 2019


Redactie AD
Titel: Wie?

Voor de ochtendkoffie meld ik mij bij de schoondochter die de lekkerste koffie schenkt, gloeiend heet met zo,n vette witte laag schuim boven op. Uit de koelkast komen twee licht verlepte Bosse Bollen, maar ze smaken als nieuw! Een van de beste soorten familie is de schoondochter die je op zo,n zure maandagochtend waarop de werkweek weer opstart, op de koffie vraagt. Maar vandaag is ze er met de gedachten niet helemaal bij. Haar jongste dochter, zojuist tien jaar geworden, viert ,s middags haar partijtje, En op dat partijtje zal “Wie is de Mol?” worden gespeeld, het waanzinnig populaire spel waar volksstammen voor aan de buis plakken. Wegens tijdgebrek bepaal ik mij tijdens uitzending, wegens eigen volle agenda, met het kijken naar het ogenblik waarop de identiteit van de Mol wordt onthuld. Dan kan ik gerustgesteld weer verder leven.
Maar nu ben ik live getuige van de manier waarop dit spel het echte leven is binnengewandeld. De tafel ligt bezaaid met vellen papier met daarop de spelregels van dit spannende spel. “Nu even niet!”, zegt mijn schoondochter en veegt met een zwiepend gebaar de papieren bij elkaar en stopt ze in een grote plastic doos. “Even koffie drinken!”
Ik denk aan de jaren dat mijn kinderen hun partijtjes vierden. Ik herinner mij een gehuurd busje. Omdat we niemand wilden buitensluiten, zat de hele klas er in gepropt, samen met een emmer gesmeerde krentenbollen en een kist frisdrank. We gingen naar de duinen, er ging ook een bal mee…En een verbanddoos met pleisters en jodium. Voor zover de televisie invloed had op de spelletjes op verjaardagspartijtjes, kan ik me weinig herinneren. Omdat ik vijf kinderen had in verschillende leeftijden herinner ik me ook nog een feest met een kamer vol zwijgende pubers. Ze draaiden psychedelische muziek: The Hollies, The Door,s, Pink Floyd… Er hing een doordringende wierookdamp. Drank en drugs deden nog niet mee… Gedanst werd er niet. Dansen was uit..het waren nog de jaren vóór de disco…
Dansen is weer terug. Dezelfde schoondochter van de heerlijke koffie demonstreerde laatst met haar dochters gewoon op het parket, dat de jitterbug geen geheimen voor ze heeft, tot en met de acrobatische heupzwaai aan toe! Maar nu moet ik weer terug in de tijd. Ik moet ook niet vergeten om nog even te bellen, WIE op het feestje van mijn jongste kleindochter de “Mol “is geworden….Want ondanks dat dit spel niet mijn lievelingsspel is, mijn nieuwsgierigheid is wakker en levendig. En het is ook uniek, dat zo,n populaire televisie-serie nu ook in je eigen achtertuin gespeeld kan worden…