Column 13 maart 2019


Redactie AD
Titel : Theaterkerk.

“Waar spelen we Zondag?”
“In de Theaterkerk in Bemmel”.
Bemmel. Dat klinkt naar de Betuwe. En Theaterkerk? Nieuwsgierig vertrekken we in een vliegende storm met striemende regenbuien, die je doen hopen dat ze de belabberde grondwaterstand eens lekker bijvullen. En daar is dan de Theaterkerk. Van buiten een kerk, in de oorlog totaal vernield. Weer opgebouwd tot de plek waar Bemmelaren ter kerke gingen en vervolgens door een aantal woest enthousiaste vrijwilligers verbouwd tot een van de meest bijzondere theaters van ons land. Gelukkig is van dit hele verbojuw-proces van metamorfose van kerk tot theater een prachtig fotoboek gemaakt, waarin stap voor stap inzichtgevend is vastgelegd hoe dit plan is verwezenlijkt!
Alle medewerker komen in dit boek aan het woord. Ik citeer er een paar. Bert Rutgers, van geboorte Bemmelaar; verteld: “Als kind zat ik elke morgen in de kerk en viel wel eens flauw.omdat ikniet gegeten had. Ik zie dan de biechtstoelen weer, dan denk ik: “wat zijn we toch voor de gek gehouden!” Bij Bert thuis ligt een tegeltje met de volgend tekst: “Maak niet steeds dezelfde fouten. Er is keus genoeg!”

Fred Devilee werd in de hongerwinter geboren.”Daarom ben ik nooit dik geworden.” Rond de kerk zag ik overal vrijwilligers lopen. Ik dacht: “zou ik daar ook kunnen werken?” Wim Teunissen van Elten zei: ´”Natuurlik kan jij dat!” Zodoende. Je doet allerlei klussen die je nooit gedaan hebt. Stratenmaker, sjouwen, tuinman….Dat laatste…daar heb ik een bloedhekel aan. Maar ja, toch gedaan. Verder heb ik in mijn leven veel muziek gemaakt, percussie gespeeld bij de Bigband Bemmel.en ik heb meer dan veertig jaar mijn poppenkastprogramma “Ferdinand” gespeeld. Ik stam uit een poppenkastfamilie. Ik ken alle parochiehuizen!” We hebben ook een videofilm gemaakt van de bouw van de kerk. Ze waarschuwen me. wanneer er weer iets historisch gebeurt. Zoals het slopen van de ingang of het binnenbrengen van de stalen balken door het dak, voor de zolder. Voor de vrijwilligers die daar de zaak opgeschoond hebben, neem ik diep mij pet af!”
Prachtig is de kroonluchter in de kerk, waarvoor 64 bollen ( let) van de kerkverlichting zijn gebruikt. En de voormalige sacristie is omgetoverd tot de herentoiletten!.
Wij spelen die zondagmiddag een technisch volmaakt begeleid programma: Licht en geluid: top! En na de voorstelling : wat willen jullie eten? Ik herinner mij de frieten die overal rond Nijmegenl de lekkerste frieten rond de rivieren zijn.”Het vet is nog warm’, roept Robert, die de keuken beheert. ad.nl De friet, smakelijk dun gesneden met een klodder gele mayo on top, is zaáálig! En het vet is ook nog warm genoeg voor een kroketje toe…
Spelen in de kerk.. het is gezegend werk..