Column 6 maart 2019


Redactie AD
Titel: Wopke.

Hij spreekt Frans! Niet dat veelal ellendige Engels waarin een groot aantal landgenoten zich op internationeel toneel manifesteren. En daarnaast heeft Wopke ook nog eens “the looks”!
Mijn grootmoeder zaliger zou hebben geroepen: “Oui! C,est un monsieur!” En ze zou er zeker aan hebben toegevoegd: “Il est un beau garcon!” Zeg maar gerust een mooie man, met een strakke kaaklijn en ogen waarin slechts af en toe af en toe een glimp van guitigheid en ironie opflikkert. Wopke Hoekstra is zo op het eerste gezicht de gedroomde schoonzoon, die zo af en toe ook wel eens een bosje tulpen voor zijn ouwe schoonmoeder meeneemt! Maar mijn enige dochter heeft al een heel leuke man, een vrolijke schoonzoon waarover niets te klagen valt. Verder heb ik niets in de aanbieding. Bovendien is Wopke ook nog eens een echte “pére de famille”, alleen om naar te kijken!
Omdat ik overdag een voorstelling had , zat ik ,s nachts gekleefd aan mijn laptop om te kijken naar de herhaling van het Zondagse door mij zelden overgeslagen programma “Buitenhof”, waar minister Wopke (CDA) nog eens zijn verhaal uit de doeken deed over het in het diepste geheim veroveren van de aandelen van KLM- Air France! En het binnensluipen via achterdeuren! Een verhaal een spannend jongensboek waardig, met afgesloten telefoonkanalen en laptops met brisante informatie allemaal ten faveure van de vaderlandse belangen! En dan een persconferentie zonder tolken, gewoon in het Frans! De hegemonie van Frans Timmermans als talenwonder ligt onder vuur!
Maar het kon niet op in “Buitenhof”. Want na de verrukkelijke Wopke kwam Hugo de Jonge, de minister met de vrolijke schoenen. Ook erg vertrouwenwekkend in zijn verhaal hoe de zorg met die groeiende bulk ouderen , die astronomische kosten in de zorg met zich meebrengen, de steven moet wenden om het allemaal betaalbaar te houden. Daar was nu weer geen woord Frans bij!
Maar ook Heer Hugo laat zich niet kisten. “Bedenk een list, Tom Poes!”. Hij reist het land af om zich op de hoogte te stellen van de stand van zaken. Hoe gaan we de toekomst in de zorg betaalbaar houden….Er komen woorden als “preventie” bovendrijven. En aangemoedigd door zijn positieve oplossingsgerichte instelling en blik op de toekomst krijg ik weer inspiratie om “Nederland in Beweging” twee keer per dag te doen. Kost niks en door deze fantastische les die je hele ouwe lijf in beweging houdt, zie ik mijn komende tijd vol optimisme tegemoet. Ik doe het al jaren en ik sla, al is het nog zo lekker warm in bed, toch dagelijks dapper mijn benen over de rand om op de instructies van Olga en Duco te rekken en te strekken, te hippen en te hoppen. Waardoor ik nog steeds in staat ben te bukken en mijn eigen veters vast te maken!