Column 27 februari 2019


Redactie AD
Titel: liefdes hip-hop.

De slagschaduw van een enorme vogel valt over de bladzijden van het boek, dat ik voor het raam zit te lezen. Ik kijk op en zie nog net een ooievaar met gespreide vleugels hoog opstijgen.
De ooievaar. Mijn ooievaar is terug, zeker tweeeneenhalve week te vroeg. Ik sla mijn boek dicht en loop naar buiten, naar de achtertuin waar het ooievaarsnest staat. Ooit een snel groeiende kastanjeboom, die door de kastanjeziekte werd aangetast en waarvan men dan in Frankrijk de zieke bovenkant “topt”, de kruin er af haalt. Die wordt er radicaal afgesneden. Dat hebben wij toen door een boomexpert laten doen, zodat er een groot plat vlak ontstond.
En ja hoor, hooguit vier dagen later cirkelde er een ooievaarspaar boven de boom. alsof ze aan het inventariseren waren: is dit een leuke plek voor een nest?
Na wat rondjes vliegen werd het besluit genomen, “Hier willen wij wel wonen!”En ogenblikkelijk werd met de bouw begonnen. Pa haalde overal stevige takken vandaan. Ma begon met het vlechtwerk. Na twee dagen was de flat klaar. Nog een beetje stofferen met plakken mos en Ma kon uitrusten en nadenken wanneer zij haar eerste ei zou leggen. Samen begonnen zij een klepperend gesprek, tegen dat gezamenlijk ritme kon geen slagwerker het opnemen.
Dit was het zesde jaar op rij dat ze terug waren gekomen, maar volgens onze kalender wel n toen gebeurde er iets wat ik nog nooit had beleefd. Pa begon zijn mevrouw Ooievaar te bevruchten, hetgeen een buitengewoon spectaculair gezicht opleverde. De ragdunne poten van de man verhieven zich, de vrouw ging een houding aannemen die het ader ooievaar makkelijk moest maken zijn kwakje in ma,s gaatje te droppen. Ik keek ademloos naar dit prehistorisch schouwspel van spinachtige fragiel dunne poten, die daar hoog in de lucht hun liefdeshiphop dansje bedreven. Ik moest ook erg opgelucht zuchten, toen deze merkwaardige en virtuoze bevruchtingsdans was geëindigd.
En hoe wist dit paar nu toch dat het bij ons zulk heerlijk lenteweer zou worden??? zou deze vroege komst iets te maken hebben met de klimaatverandering?
Ik ga in het kader van die verandering nu ook maar eens goed opletten wanneer ze weer vertrekken. Normaal is dat begin Augustus. Ik maak eens een aantekening in mijn agenda om er achter te komen of de vertrekdatum ook gaat verschuiven…