Column 13 februari 2019


Redactie AD
Titel: Kankerverwekkend.

Vriendin belt: “Je moet even de NRC van het vorige weekend lezen. Jij slikt toch ook bloeddrukpillen? Je moet eens even nakijken, welke. In de krant staat een hele lijst met namen van bloeddrukpillen, waar kankerverwekkende rotzooi inzit!”
Sinds ik mijn leven niet meer deel met poezen worden de kranten ook niet meer gebruikt voor de kattenbak en spaar ik ouwe kranten in grote plastic zakken. Ja! Hier! Hier staat het! De oude NRC waar ik een weekendabonnement van lees, van 2 Februari: Voorpaginanieuws!:
“VUILE PILLEN. DUIZENDEN MENSEN SLIKTEN JARENLANG EEN KANKERVERWEKKEND MEDICIJN. HOE KAN DAT?”
Ik vlinder met mijn ogen razendsnel langs de lijst met merknamen en jawel! Daar staat mijn dagelijks pilletje Candesartan 8 milligram, dat mijn baldadige onder-bloeddruk al zes jaar binnen de perken houdt.

Geruststellende stemmen beweren, dat de hoeveelheid kwalijke stof in deze pil zo miniem is, en niet meer schade aan het lijf veroorzaakt dan wat kan ontstaan door het eten van verbrand vlees!
Nu eet ik nooit verbrand vlees en zeker geen zes jaar dagelijks, ook niet per ongeluk. Maar ik had wel zes jaar lang dagelijks een pil van 8 mg met kankerverwekkende stof vervuild, geslikt…
Ik belde mijn betrouwbare apotheek, waar ik al veertig jaar al mijn pillen betrek om te melden dat ik mijn zojuist ontvangen portie pillen voor de komende drie maanden zou komen ruilen voor een nette schone pil, die ik gewoon argeloos dagelijks zou kunnen innemen.

Zonder commentaar kreeg ik de “goede pil” , na inlevering v an drie doosjes Candesartan 8 mg. Ik scheen niet de eerste klant te zijn die aan omruil deed. “U moet deze wél zelf betalen!”. Inmiddels had ik geleerd dat de oude pil ongeveer twee eurocent per stuk kostte…. Deze schone pil scheen een veelvoud van dit bedrag te kosten.
Maar wat ik nog het meest schokkend vond, was de manier waarop de hoeveelheid kwalijke stof in deze medicijn werd gebagatelliseerd: “Het is zó weinig wat er in die pil zit!” En ik denk achter deze geruststellende woorden meteen: Halleluja! Maar wel zés jaar lang iedere dag een vervuilde pll slikken…En ik denk ook aan mijn vrienden en familieleden, aan kanker gestorven. Ik weet niet welke pillen ze slikten, maar mijn achterdocht is door het vervuilingsverhaal wel gegroeid!
Ik citeer Gerben Klein Nulent, voorzitter Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP): “Lage prijzen zijn prima, maar dan moet je de kwaliteit wel echt in de gaten houden”. Hetgeen ik, dankzij een, oplettende vriendin, deed.