Column 23 januari 2019


Redactie AD
Titel: dutje.

Jonge ambitieuze mensen hebben de negatief klinkende naam   “Almere – Slaapstad”, naar hun hand gezet en een campagne gestart, waarbij de naam “Almere-Slaapstad” een totaal andere klank heeft gekregen. Van 10 Januari tot 17 Maart is er in de stad een plek gebouwd, een zogenaamde pop-up=store, waar mensen dutjes kunnen doen, zodat zij zelf kunnen ondervinden hoe verfrissend en energieschenkend zo,n dutje tijdens werktijd kan werken.

Er wordt hier gebruik gemaakt van de inzichten die dokter Matthew Walker gedurende grondig onderzoek heeft  verworven en in zijn boek “Slaap”, waarin slaap de hoofdrol speelt, heeft gepubliceerd.  Daarin worden schokkende cijfers over de gevolgen van chronisch slaaptekort bekend gemaakt. Depressiviteit, verkeersongelukken veroorzaakt door slaaptekort, kortom zijn experimenten over de gevolgen van dat tekort worden in zijn publicatie duidelijk gemaakt.

Zelf weet ik maar al te goed, hoe je in de auto  kunt worden overvallen door slaperigheid. Ik rijd regelmatig van Overijssel naar de hoofdstad. En hoe blij ben ik, wanneer ik bij toenemende dichtvallende oogleden even kan stoppen bij de benzinepomp, of hij Hajé, om een shotje espresso te nemen, een paar zwaaioefeningen met mijn armen te maken, twee rondjes rond de auto te lopen, om geheel wakker en alert mijn tocht weer  voort te zette.

Ooit heb ik, gedurende een ouderenbeurs, samen met de toen nog levende minister Els Borst een gesprek gevoerd waarbij zij  vertelde dat er in haar werkkamer een stretcher stond, waarbij zij zich ,s  middags tussen het werk door, even een klein slaapje permitteerde, waarna zij weer vol energie haar werk kon voortzetten! En ik ga  tijdens lange schrijfdagen, mij ook wel eens even uitstrekken om zo,n kwartiertje prettig weg te zakken….!

In de pop-up-store kunt u luisteren naar wetenschappers die hun inzichten over slapen met u delen en  kijken naar de eerste slaaprobot ter wereld. Op Valentijnsdag is er een seminar over slapeloosheid en de liefde, niet te missen! Er wordt hier van alles gedaan de mens bewust te maken van de grote rol die slaap in zijn leven speelt.  Ook kan het publiek kennis nemen van wat er allemaal mis kan gaan…. De cijfers over het aantal verkeersongelukken veroorzaakt door achter het stuur ingedommelde chauffeurs zijn schrikbarend!

Door een smerige griep, ondanks de griepinjectie (!)  was ik niet in staat bij de opening van de happening te zijn. Maar ik neem mij voor om op  Valentijnsdag eens even te gaan luisteren wat er over slaap en de liefde wordt verteld. En dan, met een schoon sloopje op het kussen, in zo,n slaapkamertje,  eens kijken of er nog een kleurrijke droom tot mij komt…Wie weet…!

inlichtingen:  https://www.economicboardalmere.nl/slaapstad/