Column 30 oktober 2018


Redactie AD
Titel: zoenen.

De nieuwe preutsheid bij de jeugd leidt tot hernieuwde aandacht in de media voor sex. Het AD magazine hield zich geanimeerd bezig met het flink opschudden van onze bedden, waardoor we kunnen concluderen dat het nodig is aandacht te schenken aan de vitale kracht die de mensheid doet voortbestaan. Zijn we bang dat de nieuwe preutsheid de lust tot voortplanting doet afnemen? Nu is “sex”naar mijn smaak een harde en ook saaie verzamelnaam voor “lust” en “erotiek”, laten we zeggen “opwinding”. En wanneer ik mijn eigen erotische ontwikkeling in de achteruitkijkspiegel in retrospectief bekijk, dan herinner ik mij hoe de lust je kan vergaan wanneer de introductie in de opwindende wereld van de lust wordt bedorven door grove onhandigheid van je tegenspeler.
Als broodmager kind van dertien kwam ik uit de hongerwinter. Mijn wereld vulde zich vooral met de ontdekking van de swingende muziek die weer uit de radio kwam, filmsterren als Doris Day en Gregory Peck lieten je kennismaken met romantiek, waarbij het in elkaars armen liggen mij het toppunt van gelukzaligheid leek….En niet te vergeten de mode, waarbij ene Dior vond dat we allemaal lange wijde rokken moesten dragen, waarvoor wij in de verste verte nog geen stof konden kopen. Zodat wij en onze moeders zich behielpen met rare tussenzetsels van andere stof om onze rokken tot Dior,s lengte te rekken. Er kwam een houten zooltje op de markt, dat met een lapje kleurige stof kon worden omgetoverd tot een sandaal. En je had een man nodig, die de stof met kopspijkers op je zooltje spijkerde. Maar in mijn directe omgeving waren geen timmerende mannen. Wel een puberende buurjongen, die het karwei wilde klaren. “Voor TIEN ZOENEN doe ik het!”
“O.K.”, riep ik. Wist ik veel… Zoenen waren voor mij de warme kus op je moeders wang,het kusje op je oma,s naar lavendelwater ruikend poezele wangetje, de enge verplichte kus op de perkamentachtige onfris ruikende wang van oudtante Coba. Bij deze kussen kwam geen lust, noch erotiek te pas.
Het karwei was snel geklaard. Binnen tien minuten had ik twee hoogst modieuze zomerkleppers. Nu moest ik betalen. “Nou, zullen we dan maar?”, sprak de handige buurjongen en trok mij op zijn knie. Flats! Daar was de eerste kletsnatte zoen naast mijn mond. “Dat is één!” Zo ging het door…”Twee!” Tien door hem luid getelde natte zoenen in de buurt van mijn mond, die niet mee deed.
Het duurde zeker nog twee jaar tot mijn magere hongerwinterlijf de juiste rondingen had gekregen. En een heerlijke donkerogige jongen mij intens deed verlangen naar zijn mond. Hij liet mij de griezelige ervaring met de tien natte zoenen zo duur betaalde zomerslippers behoorlijk snel vergeten. Waarmee ik maar wil zeggen, dat een geslaagde inwijding in erotiek en lust, of zo u wilt sex, toch wel enigszins afhankelijk is van plaats en tijd….en de juiste tegenspeler.