Column 30 mei 2018


Redactie AD
Titel: plastic

Zojuist geprobeerd een nieuwe draaikop op mijn elektrische tandenborstel te installeren. Eerst moet ik proberen het plastic omhulsel van de draaikop open te maken. Proberen ja! U leest het goed! Want dit nieuwe draaiborsteltje zit verpakt in een hermetisch gesloten plastic omhulsel. Ik probeerde dit open te scheuren, dat ging niet. Vervolgens nam ik mijn nagelschaartje, een héél scherp nagelschaartje. Met de scherpe punt, waar tegen geen kalknagel bestand is, beukte ik op het omhulsel….néé! Het lukte niet.
De broodzaag. Ik legde het onschuldig ogende borsteltje in zijn plastic harnas op de broodplank en zette mij met de zaag in de hand in stelling. No way…Vergeet het maar. Het omhulsel was niet om dóór te komen.
Ten einde raad zette ik mijn fysieke kracht in, door het object in mijn mond te nemen en met mijn rechter onder- en bovenhoektanden het ding vast te klemmen om er nu een gat in te bijten. Ik veranderde in een dolgedraaide foxterrier, schuddend met zijn kop met de bek met daarin de zo goed verpakte tandenborstelkop…
Ooit was ik jong. Op schoolfeesten was ik “het meisje, dat met haar tanden een bierflesje kon openen”. Maar dat is heel lang geleden. Toen kocht je nog drop in een papieren zak. De melkboer verkocht melk in flessen. En soms goot hij iets uit een grote tinnen bus óver in een pan van je moeder. Een voddenman nam de spullen mee, die je nu naar de kringloopwinkel brengt. Bij genoeg vodden kreeg je een ballon…Dan de pepermuntjes uit een bakje bij de kassa. Die zijn na de ontdekking dat er negentien soorten urine op die snoeperij zat, ook per stuk in plastic verpakt!!!
Ik zit nu een beetje moedeloos met een niet los te wrikken nieuw borsteltje voor de elektrische tandenborstel op mijn schoot. Om mijzelf op te monteren besluit ik dan maar met ongepoetst gebit naar de Ako te vertrekken, waar ze alle aankopen in papieren zakken verkopen. Heerlijk bruin papier Alleen jammer dar ze geen nieuwe tandenborstelkoppen verkopen. En je kunt er natuurlijk de klok er op gelijkzetten dat, wanneer alle plastic verpakkingen uit de wereld zijn en alles uitsluitend wordt verkocht in prachtig bruin pakpapier, er een grote actie zal ontstaan tegen het kappen van bomen die gebruikt worden voor o.a. de prachtige papieren zakken van de Ako…
Want zo ging het met plastic ook! Iedereen was blij met dat wondermateriaal. De mogelijkheden voor gebruik waren eindeloos. The sky was the limit. Tot vandaag. Nu plastic ons de neus uit komt. Maar alle oplossingen voor alle problemen kan je altijd vinden in de titels van populaire liedjes. Wat dacht u van “what goes up must come down?!”