Column 25 april 2018


Redactie AD
Titel: BIJENHOTEL

Het heerlijke weer van de voorbije dagen heeft de tuin doen exploderen! De roze prunus heeft een bruidsboeket geproduceerd voor een reuzin, blauwe druifjes hebben zic h voor het derde jaar voortgeplant, de beschermde kievits bloem is teruggekeerd in mijn tuin met één klein dun wit klokje. En de bijen zijn geteld! Daar wil ik wel eens meer van weten! ”
Ik rep mij naar mijn buren; Jannie en Gerard Schoenmaker, gediplomeerde Kalenbergse Moerasimkers, die al ruim dertig jaar met de bijen leven. “Ik ben een gecertificeerd bestuivingsimker van gewassen, zoals peren, pruimen, appels, frambozen, bramen….”, verteld Gerard de Kalenbergse Moerasimker. “Rond mijn zevende jaar raakte ik geinteresseerd in het leven van de bijen. Vroeger had ieder dorp zijn eigen bijenkorven. Na een verhuizing kregen we een buurman, die bijen hield. Deze man had reuma. Hij vertelde mij dat hij af en toe werd gestoken door een van zijn bijen en dat de reuma daar gunstig op reageerde!”
“Ik heb er veel gevoel bij. Het is toch iets moois als je kijkt naar de hiërachie in zo,n bijenkast. Mevrouw de bijenkoningin heerst op demagogische manier over haar volk, de dames-werkbijen. De mannen zijn na het bevruchten uitgespeeld, die doen dan niet meer mee.
“Hoe is de stand van zaken bij de bijen op het ogenblik?”
“Met de honingbij gaat het redelijk. Maar over het geheel hebben ze het nog steeds niet makkelijk. Voor die kleine solitaire bijtjes die alleen opereren is het veel moeilijker geworden. Vroeger waren er veel meer bloemenvelden. De diversiteit aan bloemen was zo veel groter. Maar door het vroege maaien zijn die vele soorten bloemen al vroeg weg uit het veld.” Onze imker heeft een TIP voor de betrokken liefhebber:
“Maak kleine veldjes in tuin of in een bak op het balkon met veel soorten bloemen. Of maak een klein bijenhotelletje voor de solitaire bijtjes. Je ziet vaak buiten, tussen de stoeptegels kleine hoopjes zand. De zz-pers onder de bijen leggen een paar eitjes op zo,n plek en bedekken die met een beetje grond. Daarna leggen ze weer wat eieren, en bedekken die ook met zand. Je ziet die kleine hoopjes zand overal wel liggen, maar die zijn natuurlijk ook heel kwetsbaar.” Gerard geeft mij een lijst met bloemen waar de bijen graag hun nectar zoeken. Ook op www.tuinadvies.nl zijn veel geschikte bijenplanten te vinden
Ik noem hier een paar bloemensoorten, zoals de vlinderstruik (Buddleja ) Hij staat bij mij aan de slootkant en kan behoorlijk hoog worden. Ruikt heerlijk en de vlinders en bijen zijn er dol op. Ook lavendel (lavandula angustifolia) is fantastisch, het is een sterke struik, feest voor vlinders en bijen die leven van stuifmeel en nectar. Zorg daarom voor bloeiende planten vanaf het vroege voorjaar tot de late herfst. Vrolijk gezoem is uw cadeautje. En niet te vergeten: de den! Dat weten veel mensen niet, maar die levert extra florale nectariën. Ook de den hoort bij de lievelings-honingleveraars van bijen en vlinders!.

De den??
“Dat weten veel mensen niet, maar de den levert extra florale nectariën. Ook de den hoort bij de lievelings honingleveraars van bij en vlinders!’