Column 20 december 2017


Redactie AD
TITEL: KERST SPEL.

In geen jaren zo,n gemoedelijke kerststemming in stad en land meegemaakt. Ondanks de lege winkelramen in Steenwijk en Emmeloord heerst er een feestelijke sfeer op straat. Bij de grootgrutter, waar de opgerolde kniepertjes, traditionele eindejaars versnapering in het Oosten en Noorden van ons land, onder de familienaam ” Vegter,s Rolletjes”( nu met gratis spuittuit voor de slagroom)de vakken vullen. Zelf heb ik met een antiek kniepertjesijzer volgens een oud recept die kniepertjes ergens in de jaren zestig ook nog zelf gebakken… in de open haard…het was een hels karwei! En de Familie Vegter,sinds 1874 Groningse wafelbakkers, doen dat nog steeds uitstekend. Ik laat het graag aan ze over…Voor mijn jongste kleinzoon, groot liefhebber, sla ik royaal in; in het Westen zijn ze niet te krijgen!
Ik loop, hier en daar glibberend over de weer bevroren resten sneeuw, op het smalle pad langs het water. In deze laatste dagen van het jaar is het vroeg donker. Boven mijn hoofd, nog net zichtbaar tegen de donkere hemel vliegen grote V-vormige vluchten wilde ganzen. Ze zijn niet bang geschoten te worden. Ook ,s nachts hoor je ze babbelend en pratend met elkaar overvliegen: “Dan is er vorst op komst!”zeggen ze hier in de streek. “Ze vliegen vóór de vorst uit!”
En ik loop met een prachtig cadeau op zak naar huis: het eerste sonnet geschreven door de buurman, met wie ik, ondanks na jaren min of meer naast elkaar te hebben gewoond, eerst nu, na tijden van vriendelijk groeten; “hallo”en “goeie morgen”, echt kennis heb gemaakt!
En wat een ontdekking. Mijn buurman schrijft vanaf zijn puberteit sonnetten! Ik val uit mijn stoel van nieuwsgierigheid, maar hij is niet gedreven door zucht naar aandacht en publiciteit. Hij schrijft gewoon voor zichzelf! Maar met mijn listige tong en ongeëvenaarde nieuwsgierigheid heb ik zijn allereerst sonnet, op zestienjarige leeftijd geschreven, losgekregen!! En o geluk, ik mag het vers gebruiken voor mijn Kerstcolumn!
KERST SPEL.
,K WAS JOZEF, DERTIEN JAREN SLOOM, TERWIJL IK NAAR HET WONDER STAARDE
AANBAD IK MIJN MARIA VROOM, GOD,S ALLERMOOISTE MAAGD OP AARDE.
ZO ZIJ DAAR SCHIJNBAAR ZONDER SCHROOM OF SCHAAMTE JEZUS CHRISTUS BAARDE:
HOEZEER WAS ZIJ EEN JONGENSDROOM, HOE GRAAG IK ADAM IN GOD,S GAARDE.
EN ,S AVONDS, VOOR HET SLAPEN GAAN ALS IK MIJN ZONDE OVERDACHT
VAN PRILLE WELLUST, WILDE IK HOPEN DAT U MIJN BEDE ZOU VERSTAAN.
O, WREDE JEZUS, ELKE NACHT ZETTE IK MIJN HARTJE VOOR U OPEN.

Met dank aan mijn buurman, wens ik de lezers een heerlijk Kerstfeest.