Column 13 september 2017


Redactie AD
Titel: Zeeland.rengt: Chapeau!

Naar deze dagen kijk ik ieder jaar uit; het International Filmfestival Vlissingen.! Negentiende jaar!
Leon Hannewijk heeft met dit festival Vlissingen nationaal en internationaal op de kaart gezet. Hij is bezorgd over het voortbestaan van dit unieke festival door de steeds knijpender bezuinigingen van o.a. de gemeente. “Dit jaar hebben we het gered, maar wanneer de subsidie terug gaat naar 20.000 euro, zie ik het somber in. Volgend jaar redden we het nog wel, maar daarna…”
Op Buitenhof zie ik Gijs Scholten van Aschat zorgelijk praten over de verschraling binnen de kunsten. Hij is zojuist de nieuwe voorzitter geworden van de Akademie van Kunsten en spreekt over de schandelijk schrale salarissen van bijvoorbeeld musici. “Een beginnend afgestudeerd musicus komt aan een inkomen van 13.000. euro per jaar”Hij geeft nog meer voorbeelden.
En dan komt hij met een plan: “Er zou een culturele dienstplicht moeten worden ingesteld. Iedere kunstenaar zou per jaar een hele dag voor een groep veertienjarigen moeten vertellen over zijn beroep, zijn passie en waar hij zijn inspiratie vandaan haalt!”
Ik denk aan het grote leger vrijwilligers, waarmee Leo Hannewijk hier in Vlissingen de schoteltjes van zijn Festival meesterlijk in de lucht houdt. Alleen al de groep chauffeurs die de gasten van hot naar her transporteert. Ik had het voorrecht op de heenweg in de auto naast filmer Frans Weisz te zitten, die heerlijke voor-oorlogse verhalen vertelde over zijn vader. Ook is hij vol van zijn nieuwe film naar het boek van Remco Campert “Het leven is verrukkelijk!”
Ik rep mij naar boekhndel ,t Spui, sinds twee jaar onafhankelijk, waar ik een glundere Thomas Verbogt tegenkom. Hij kreeg prachtige recensies voor zijn nieuwe boek “Alles moest beginnen”. En Zondag is een documentaire film over zijn leven van de hand van Ditteke Mensink vertoond. Thomas plukt nu de rijpe vruchten van zijn lange schrijversleven! En ook de schrijver Jan van Toortelboom, wiens vierde roman “De drager”, zojuist is uitgekomen vindt de weg naar ,t Spui. (Margreet de Haan, zojuist de prijs voor de beste boekverkoper ontvangen, fluistert mij toe dat Jan: “prachtig schrijft!”) Waarop wij alle drie besluiten elkaars boeken te kopen!
We zien de openingsfilm “In Blue”, met de heerlijke Maria Kraakman en een jonge Roemeense acteur Nicu, en de volgende dag de nieuwe film van Sophia Coppola, een omgekeerd feministisch sprookje.
Maar voor mij was de meest schokkende en ontroerende ervaring het verhaal wat Adriaan van Dis, voor het vierde jaar voorzitter van de vakjury van Film by the Sea, vertelde over zijn jeugd, zijn vader, over de behandeling van de Indische Nederlanders , en hoe wij hier kijken naar kleur. De grootmoeder uit Atjeh, die van de familiefoto werd geknipt, omdat zij op blote voeten op de foto stond! Adriaan liet ons in zijn diepste hart kijken, een schurend pijnlijk verhaal, wat staat voor wat de Indische Nederlanders hier ervoeren.
Voor de Zeeuwen: aanstaande zondag 17 September is de PZC-dag van de Film! Samen met Film at te Sea een hele heerlijke dag met een speciaal filmprogramma. www.flimbythesea