Column 15 maart 2017


Redactie AD
Titel: STEM.!!!!!

Na al het verbaal geweld, op het ogenblik dag en ook ,s nachts te beluisteren en te bezichtigen via al onze geluid- en beeldkanalen, van onze politieke lijsttrekkers en andere smaakmakers, plus het gevarieerde stemmenkoor van het publiek suizen mij in de oren. Er zijn stemmen, die mij voor eeuwig in het hoofd zijn gegrift. Vooral de stem van heer Buma, die onvergetelijk als een scherp geslepen potlood tot ons doordringt.
Behalve scherpte zit er ook vocht tussen de lettergrepen die hij uitspreekt. Als hij praat sluit ik mijn ogen en kom in een aangename hypnotische roes. Vooral de letter “g” sluipt door zijn gesprek op zo,n aangename wijze, dat al mijn zinnen worden geprikkeld op een manier, die de politiek zelf bij mij nooit teweeg heeft gebracht. Ik moet mij straks in het stemhok geweldig beheersen om niet met grote vanzelfsprekendheid mijn rode potloodje in zijn vakje te plaatsen…!
Maar nu serieus. In al die praat- en prietpraat heb ik bijzonder weinig gehoord van een mens die over de toekomst van de wereld, onze kinderen en kleinkinderen, spreekt. Die helder praat over de problemen die onze behoefte te consumeren: licht, warmte, vlees, benzine, vult u zelf maar aan, veroorzaken. Die onze oeverloze behoefte tot gebruiken inperkt en bijstuurt? Wanneer ik s,ochtends braaf mijn eigen vuilnis scheidt in papier, plastic, appelschillen, lege dozen, onduidelijke objecten, vieze lappen en wat niet al, is er nooit eens een stem bij Goedemorgen Nederland, die mij prijst en stimulerend roept: “Goed zo mens! Goed zo! Blijf scheiden!
En waar is die leuke mevrouw uit Groningen, haar naam ben ik even kwijt, die geweldige stappen in het bereiken van de duurzame toekomst van ons land en de wereld heeft gezet. Daar waren we allemaal zo blij mee. Maar ik heb haar helemaal niet gezien of gehoord bij al die uitingen van enthousiasme bij de politici die ons probeerde te laten kiezen voor hun programma. Ik heb niemand een realistische beeld zien geven over een toekomst, waarbij je geen aardappel meer gaar krijgt op het gasfornuis. Geen kraan, die zelfs niet meer druppelt. Geen lamp, die aangaat. Alles is op! Hebben wij met zijn allen gedaan.
Ga dus nu stemmen. Kijk eens goed welke partij ook het milieu en de duurzame wereld in zijn programma ruimte geeft. Want in de politieke slogans die we dag en nacht moeten aanhoren speelt een toekomst, waarin alle wensen in de ouderenzorg, in de landbouw, in de vluchtelingenproblematiek, noemt u maar op, worden vervuld. Maar het milieu en het klimaat verdienen de hoogste prioriteit. Want anders drupt de kraan straks niet meer, en kunnen we geen pannenkoeken meer bakken voor onze kinderen en kleinkinderen.