Column 12 oktober 2016


Redactie AD
Titel: Warme bieten.

Eind Mei werd ik uitgenodigd voor “Blindeet”, een project met een lunch, interview en foto. Dit zou worden gerealiseerd op 2 oktober in de Mariënhof in Amersfoort. Het interview zou de kok een indruk geven van mijn personage, er zou een fotograaf komen en….ik mocht een gast meenemen! Dit laatste gaf voor mij de doorslag: mijn jongste kleinzoon zou ik vragen zijn grootje te vergezellen. Mijn kleinzoon is een bijzonder kind en dat is het! ( Dik Trom) Door een allergie voor van alles en nog wat mocht hij vanaf zijn babytijd heel veel dingen niet eten. Dat leidde er toe, dat hij groot groeide op een eigenaardig dieet van chocoladepasta, wentelteefjes en chocolademelk! Fruit en groenten meed hij als de pest, alleen de door zijn vader ontdooide diepvriesspinazie kreeg hij naar binnen. Ook een enkel schijfje komkommer nam hij, na lang aandringen wel eens tot zich, maar dat spoelde hij weg met chocolademelk. Ik chargeer…maar toch!
Onze tafelgenoten waren Nico Haasbroek, VPRO coryfee, Tanja Kross, geliefd en gelauwerd mezzosopraan en deze Berk. “Wat moet ik aan, oma?”, mailde mijn kleinzoon beetje zenuwachtig. Mij kledingadviezen zijn berucht. “Netjes”, riep ik kort door de bocht. “En denk er om, je moet alle borden leeg eten. Er is geen chocolademelk. Of wentelteefjes. Dus, dit is je introductie tot gewoon volwassen eten!”
Aan zijn sterke jonge arm betrad ik de magnifieke Mariënhof, die ik mij uit mijn Amersfoortse jeugd herinner als respectievelijk jeugdherberg, onderkomen van het Oudheidkundig Instituut en restaurant. Bij de Blindeet van vorige week schijnt top-banketbakker Kees Holtkamp luid te hebben geroepen: “Hutspot! Nooit van zijn leven!” Nu had topkok Marco Blok, van Amersfoorts restaurant Blok<s Restaurant zo,n hemelse hutspot bereid, dat Holtkamp hierna ALLEEN nog maar hutspot wil eten! Ikzelf had geventileerd, dat warme bieten mij grote afschuw inboezemen. Waardoor ik toch een beetje zenuwachtig aan tafel ging….Maar ook wij kregen uitsluitend hemels eten geserveerd, begeleid door slokjes hemelse wijn. Ik keek af en toe tersluiks naar mijn kleinzoon. Keek hij benauwd? Schoof hij dingen naar de rand van zijn bord? Nee! Hij at alles tot de laatste kruimel op. Ja…hij schraapte zelfs zijn bord grondig schoon! Ik hervond ook mijn gemoedsrust, tot nu toe was er geen warme biet te bekennen! Toen mijn interview werd voorgelezen werd mijn Amersfoorts verleden gememoreerd, inclusief de hongerwinter. De foto van Rob Acket liet mij mondharmonicaspelend zien en het gerecht, waarin heerlijke verse vis was verwerkt, was gevisualiseerd in de foto van een magnifieke platte schol!
Tanja Kross, haar vurig temperament werd neergelegd in een genuanceerde schotel met Caraibische toets, veroorzaakt door de voor mij onbekende peper met de erotische naam Madame Jeanette, een pepertje waarvan je maar een heel klein pietsie moet gebruiken, anders vallen er brandwonden. Behalve de geanimeerde maaltijd met heerlijk eten, had ik ook mijn doel bereikt: mijn kleinzoon is er van overtuigd, dat er meer smakelijke variatie te koken valt dan chocola getinte gerechten. En er was gelukkig geen warme biet te bekennen.
Er volgen nog twee Blindeet lunches met o.a. Vincent Bijlo, Jeroen Stomphorst, die geheel met zelfgekweekt eten uit eigen tuin is grootgebracht, hoogleraar Seidell van de VU, voeding en specialist in overgewicht en Annegien Goemans, zij heeft een boek geschreven over de Vrijmetselarij in Amersfoort.

goddank geen biet te bekennen!