Column 14 september 2016


Redactie AD
Titel: vrouwen aan de bal.

Als moeder en grootmoeder van vier zoons en vier kleinzoons heeft “de bal” altijd in de marge van mijn leven meegespeeld. Wanneer op straat een bal voor mijn voeten rolde, gaf ik er vanzelfsprekend een beleefde trap tegen…maar de enige bal die mij persoonlijk raakte was het pingpongballetje. Toch vertelde één van mijn vriendinnen af en toe zo enthousiast over haar voetballende kleindochter, dat ik nieuwsgierig werd en kleindochter Lisa Knikman uitnodigde een kroketje met mij te eten, zodat ik haar aan de tand kon voelen over haar voetbalpassie.
“Eerst speelde ik alleen met de jongetjes. Ik was elf jaar, die jongens waren ook nog klein. Ik had kort haar, zag er uit als een knul in spijkerbroek en -shirt, ik heb drie jaar in het jongensteam in de jongenscompetitie van “Het Gooi” gespeeld. Die jongens zijn niet bang voor de bal….!
Ik speel nu al zes jaar bij “Het Gooi”. De eerste keer dat we met de meisjes tegen de jongens uit ,s Graveland speelden, wisten zij niet wat ze overkwam. Ze keken ons aan: “Hé? Tegen de meisjes??? Dat winnen wij makkelijk!” Ze lachten ons uit, het zou voor hen wel een “makkie” worden. En toen wonnen wij met 6 -0….!”
Ik speel links midden. Of vóór. Daar leer je dan het spel verdelen, je hebt overzicht, je leert aanvallen en mee rennen, heen en weer. Het enige verschil tussen jongens en meisjes; jongens zijn fysiek sterker, zijn daardoor sneller, kunnen harder lopen. Het kost tijd, er zijn zo veel dingen die je moet weten vóór je het spel dóór hebt. Na het jaar in het selectieteam heb ik heel veel inzicht in het spel gekregen.
Vrouwenvoetbal is op het ogenblik “booming”.Toch zijn we in de media vrijwel niet zichtbaar. Terwijl we ook een vrouwen-eredivisie hebben. Ajax en Feijenoord hebben ook vrouwen-teams, helaas zijn die failliet gegaan! Het best betaalde vrouwenteam zijn de vrouwen van de Oranje Leeuwinnen, die spelen top-voetbal. Het grootse deel van de vrouwen speelt bij Ajax in de competitie. “Het Gooi” (200 leden) heeft nu een deal met de Ajax-vrouwen. Maar je hoort er niks over, terwijl er ontzettend veel talent zit. Ze komen te weinig aan de publiciteits-bak. Dat moet écht veranderen. Iets wat soms meespeelt, dat is het publieke oordeel over vrouwenvoetbal. Het zou “low class”zijn, hockey is dan zogenaamd meer “high class”. De KNVB heeft coaches. Zij scouten talent, geven clinics van vier dagen.”
– Hoe zit het met de blessures?- Lisa laat haar kuit zien, een blauwe plek met de afdruk van noppen.”Dat doet wel pijn, maar het spel is nooit echt agressief. Het blijft vriendschappelijk, per ongeluk”.
– Valt er iets te verdienen in het vrouwenvoetbal? –
” Als amateursport is daar geen sprake van is Er is onderzoek gedaan. De allerbeste beroepsvoetbalsters kunnen 30.000 euro per jaar verdienen. Dat ligt bij de mannen natuurlijk wel anders….verdienen al vlug een miljoen…”
– Hoe zit het met jullie sociale leven? – We voelen ons verbonden, zijn vriendinnen, er wordt na afloop gefeest! Ik was even gestopt, maak nu muziek, heb een bandje “Chapter 12″, we spelen op Donderdag in Loosdrecht. Ik speel gitaar, zing, drum ook…..Maar na twee maanden ben ik al weer terug bij de Club…!”