Column 22 juni 2016


Redactie AD
Titel: Waar laten we onze hond/poes/kanarie/hamster/konijn/goudvis….?

In de wachtkamer van de dokter valt mijn oog op een kleine affiche met een buitengewoon aansprekende tekst: “GEZELSCHAP VAN EEN HUISDIER WANNEER U WILT? WORD OOPOEH!”
Ik zet mijn bril op en loop naar de muur waarop deze boodschap is bevestigd: “Met Stichting OOPOEH kunt u zich aanbieden als maatje voor een huisdier wanneer het U uitkomt, krijgt u meer beweging en krijgen baasjes een lieve oppas voor hun dier. U hoeft nergens voor te betalen. Uit dank .wordt u regelmatig een uitje aangeboden.”
Eureka! Het Ei van Columbus! Met deze club kan er een eind komen aan de horrorverhalen over achtergelaten huisdieren, omdat hun bazen met vakantie gaan! Het is ook nog eens een win-win situatie, want er zijn ook heel veel ouderen, die niet meer aan een nieuw dier willen beginnen omdat ze bang zijn eerder te overlijden en wat moet er dan met hun dier gebeuren? Zelf woonde ik jaren geleden met drie poezen op een bovenverdieping. Ons buurmeisje had tegen een mooi zakcentje beloofd de poezen dagelijks van eten te voorzien en ook een paar keer de bak te verschonen gedurende de drie weken dat wij met vakantie waren.Toen wij terugkwamen bleek dat ons buurmeisje dagelijks het hart voor de poezen door de brievenbus had gepropt….! Ik zwijg maar over de kattenbak….
Een goeie vriendin zorgt al jaren voor een klein oud hondje, half blind, die door kinderen vastgebonden aan een boom in een bos werd gevonden. De kinderen hoorden blaffen en vonden het arme dier dat zo terecht kwam bij mijn vriendin die een groot zwak heeft voor zielige dieren. En mijn kleindochter deelt op dit ogenblik met haar buurvrouw de zorg voor een drie weken oud poesje, gevonden in een schuur. Maar naast al deze treurige verhalen zijn daar de verslagen van gelukkige, meest oudere en alleenwonende mensen, die in goed overleg tijdelijk oppassen op de meest uiteenlopende honden en poezen ,verzameld in het boekje ‘Dierbare vrienden” van de Stichting OOPOEH (Oma en Opa Oppas Voor Een Huisdier).
Loes vertelt: “Na een ongeluk zat ik veel binnen en zag ik het spotje van OOPOEH op tv. Omdat ik vroeger vier katten heb gehad en dat heel gezellig vond, heb ik mij ingeschreven. Ik wilde zelf niet meer aan een kat beginnen omdat ik geregeld naar het ziekenhuis moet en dat kan niet als je een huisdier hebt. Nu logeert poes Dexter van tijd tot tijd bij me. Dit is voor mij een leuke oplossing om af en toe wat extra gezelschap te hebben.”
Janneke en Albert zijn de officiële bazen van Dexter, de leenpoes. Janneke werkt bij een kenniscentrum voor langdurige zorg en ziet heel goed wat de toegevoegde waarde van OOPOEH is. “Door middel van een huisdier verbind je mensen die elkaar anders niet snel zouden treffen. Wij als baasjes zijn ontzettend geholpen en de ouderen hebben meer contacten en gezelligheid. Via OOPOEH kwam ik in contact met Loes. We hebben eerst telefonisch alles goed doorgesproken, daarna nog een persoonlijk kennismakingsvisite bij Loes afgelegd en toen ben met ik met mijn vriend en dochtertje onze kat Dexter gaan brengen. Ik vond het mooi te horen dat Loes veel kennissen op bezoek had gehad om even naar haar logé te komen kijken”.

OOPOEH opereert door het hele land. Het telefoonnummer is 020-7853745