Column 25 april 2016 2


Redactie AD
Titel: “De kapper van het Nederlands Elftal is een Aramees!”

Het is de tijd van de herdenkingen. Tafels in boekwinkels kraken onder de boeken over de oorlog, de herinneringen blijven komen. Niet alleen de tweede wereldoorlog, maar ook de latere en huidige conflicten in de wereld vragen onze aandacht.
Maar dan is daar de jonge stem van een Aramees, die nog steeds pijn voelt over het lot van zijn volk, waarvan de wortels liggen in het land van zijn voorouders, gelegen tussen de Euphraat en de Tigris, Mesopotamië. Ongeveer een half jaar geleden heeft hij mij ook gebeld. Ik was druk bezet, had geen ruimte voor zijn verhaal en vroeg hem mij later nog eens e bellen. Dat gebeurde vorige week Vrijdagavond: “En nu is het bijna weer te laat!’
“Het gaat over de herdenking van de honderdste verjaardag van de genocide van de Armeense bevolking, christenen,op 24 April 1915. Maar deze genocide trof ook de Aramese bevolking, eveneens christenen. Behalve twee miljoen Armeniërs zijn ook 750.000 Arameërs gedeporteerd en vermoord. Op 24 April 2015 werden ook hun politieke leiders en intellectuelen in Instanbul opgepakt. De Aramese genocide wordt Sayfo genoemd, zoals de joden Holocaust hiervoor gebruiken.
“Mijn opa heeft mij opgevoed met de verhalen. Hij vertelde mij hoe de christenen in de dorpen zijn vermoord. Sindsdien lopen die verhalen als een rode draad door mijn leven. Het dorpshoofd werd opgeroepen door het leger. Vervolgens moesten alle mannen boven de 14 zich ook melden bij het dorpshoofd. Onder valse voorwendsels werden zij buiten het dorp gelokt. Hier werden zij één-voor-één vermoord. De overgebleven vrouwen en kinderen werden meegenomen als buit, een aantal wist te vluchten.
Bij ons blijft altijd hoop leven dat Turkije deze feiten zal erkennen. Maar bij de huidige regering heb ik weinig verwachtingen. Turkije wordt op het ogenblik weer ge-islamiseerd volgens een model van het oude kalifaat. In deze zelfde cultuur wordt toegeven gezien als een zwakte.
De Aramese vluchtelingen hebben zich vooral gevestigd in Duitsland, zo,n honderdvijftigduizend mensen van Aramese afkomst leven daar. In Nederland leven de meeste Aramese mensen in Gelderland en Amsterdam. De meeste kennen elkaar, weinig mensen maken aanspraak op sociale voorzieningen. Veel Aramezen zijn hoog opgeleid, de jongeren hebben veelal een HBO/WO opleiding. Bekende Aramezen in Nederland zijn prof.dr.Ciano Aydin, bijzonder hoogleraar – filosoof aan de Universiteit van Twente en Delft; Chris Davis, voetbalt bij Go Ahead Eagles, Hanni Hanna -haarstylist en kapper van Nederlands Elfal.
Wij hebben een overlevingsinstinct, wij willen onafhankelijk zijn van de overheid, werkgever of anderen. Wanneer wij van huis gaan, laten onze moeders ons niet gaan zonder dat wij gegeten hebben. Dat is onze traditie. Mocht er wat gebeuren,mocht je ontvoerd worden…dan heb je tenminste wat gegeten! Ons volk heeft veel ontberingen gekend, als minderheid kennen wij vele vormen van discriminatie.
Wij streven naar zelfvoorzienendheid, autonomie op het economisch vlak. Wij zijn in alle lagen van de maatschappij vertegenwoordigd, het geeft aanzien als je het goed doet binnen de Nederlandse maatschappij. Hoe hoger je scoort, hoe meer aanzien je hebt. Daarnaast proberen wij ook niet te veel op te vallen, want hoge bomen vangen veel wind. Opa zei: “Zijn. Maar niet gezien worden”. Wij worden daarom soms ook met joden vergeleken.
In Nederland zijn er 11 kerken en 1 klooster, waaronder 3 in Amsterdam. De meeste Arameeërs kennen elkaar. Kerkbezoek is in vergelijking met de autochtone Nederlanders veel hoger. Iedereen in de regio kent elkaar. Familie is belangrijk, dat is een soort levensverzekering. Wij willen onafhankelijk zijn van de overheid. Wij delen onze problemen met elkaar”
Na mijn gesprek met deze jonge Aramenier, 23 jaar, christen, student bedrijfskunde en nog steeds verlangend naar het land waar zijn wortels liggen en bewogen met het reilen en zeilen van zijn onderdrukte volk, lees ik op internet de geschiedenis. Anderhalf uur later gaat het licht uit en droom ik van het Land tussen de Euphraat en Tigris, het oude Mesopotamië….


2 gedachten over “Column 25 april 2016

Reacties zijn gesloten.