Madonnakindje, haar nieuwste boek, is net uit . Als ik haar bel is ze druk aan t repeteren voor haar nieuwe theaterprogramma met Bill van Dijk en later tijdens het interview zegt ze op mijn vraag of ze ook al iets nieuws voor 2016 in de pipeline heeft ’ jazeker, ik ben bezig met een nieuw boek. Ben al bij hoofdstuk zes….
Hoezo supervrouw. 83 en dan nog steeds, want t is nooit anders geweest, zo’n rijk gevuld leven hebben. ’Ja ach, je moet wel. Is haar laconieke antwoord. Alleen AOW is ook zowat. Altijd ZZP-er geweest dus hoezo pensioenopbouw.’.
De insteek voor ons gesprek is de kleur Oranje (Ik haat oranje! roept ze meteen vol overgave). Oranje staat in de kleurenleer voor materialiseren , wie kan dat beter dan Marjan, bedenken en uitvoeren is waar ze van leeft, maar oranje staat ook voor sex en geld.
‘Sex vind ik een naar woord, Erotiek daarentegen, daar houd ik me graag mee bezig’ zegt ze ondeugend. ‘Ooit werd me gevraagd om een boekje over vriendschap samen te stellen uit eigen werk. De boekenweek ging dat jaar over vriendschap. Maar daar schrijf ik nooit over. Dus werden het veel erotische passages uit al mijn boeken. Bedvrienden hebben we het boek toen maar genoemd.
Wat geld betreft is Marjan flink over de tong gegaan. Tot haar grote verrassing stond op een dag Robert ten Brink met draaiende camera voor de deur. Ze had een miljoen gewonnen. ‘Ik wist niet eens dat ik meedeed, ach, ook dat heb ik maar afgereageerd in een boek. ‘Rijk’ werd de titel.
Je wilt niet weten wat allerlei mensen ineens van je willen. Het kwam natuurlijk geweldig van pas dat geld. Na 3 ton belasting te hebben betaald heb ik mijn verzakte huis laten repareren en de hypotheek afgelost. Daarna heb ik al mijn kinderen en kleinkinderen mee op reis genomen en flink verwend. Voor de rest heb ik er een heleboel goede en vooral leuke dingen mee gedaan. Weet je, besluit Marjan haar miljonairs-avontuur, Rijkdom zit m niet in geld. Wij waren niet rijk vroeger maar ik heb me nooit arm gevoeld. Rijkdom is genoeg te lezen hebben en muziek om naar te luisteren en dat is er mijn hele leven geweest.’
Orange is the New Black, deze serie kan natuurlijk niet onbesproken blijven. De serie over een vrouwengevangenis die de ene prijs na de andere in de wacht sleept en inmiddels al bezig is met seizoen vier. Het door Marjan Berk geschreven Vrouwenvleugel won onze eigen prestigieuze Televizierring al in 1994.
‘Joop van den Ende wilde dat ik een Australische serie ging vertalen. Maar dat werd zo’n gedoe met al het Australische juridische jargon dat ik riep “ik schrijf zelf wel een serie”. En ja, die moest natuurlijk gisteren klaar zijn. Het is me gelukt. 66 afleveringen helemaal alleen geschreven. En het was meteen een hit.
Marjan ten voeten uit. Geef haar een uitdaging en ze gaat aan de slag.
Ze acteert, ze schrijft, ze zingt, geeft lezingen en elke maandag verschijnt er een column van haar hand in het AD. Ooit haalde ze ook nog eens haar verpleegstersdiploma en ze zette 5 bijzondere kinderen op de wereld. Naar aanleiding van haar opa en oma boek heeft ze de hele wereld overgereisd en met Kofi Annan en Betty Friedan (voorvechtster gelijke rechten mannen en vrouwen) om de tafel gezeten.
Het nieuwste geesteskind van deze vrolijke duizendpoot gaat over een andere supervrouw. ‘Ik ben geen historica dus het onderzoek hebben de heren Cor Witbraad en Paul Woerlee gedaan maar Catharina van Rennes kun je met recht een supervrouw noemen. Een componiste uit de tijd van Aletta Jacobs, (de vrouw die als eerste mocht studeren en zich inzette voor kiesrecht voor vrouwen) Een tijd waar vrouwen zich hebben vrijgevochten, dat is wat me zo aantrok aan deze persoon. Catharina kreeg na het conservatorium een baan aangeboden maar riep meteen “ik begin voor mezelf”. Dat was nogal wat in die tijd. Ze werd een succesvolle musiciènne en kwam zelfs aan t hof waar ze prinses Juliana muziekles gaf. Ze heeft zoveel prachtige muziek geschreven maar ze mocht gedurende haar leven maar drie keer haar eigen werk dirigeren. Dat was dan wel meteen voor het Amsterdamse Concertgebouw Orkest. Waar de meeste mensen haar bewust of onbewust van kennen is het bekende Madonnakindje en 3 kleine kleutertjes’.
Marjan zou Marjan niet zijn als ze niet toch een liefdesgeschiedenis op t spoor kwam.
‘Er is een interview uit 1910 op microfilm waarin Catharina geinterviewd wordt door de beroemde Marie Joseph Brusse (waarnaar de journalistieke JM Brusse prijs is genoemd) In het hele interview wordt met geen woord gerept wordt over een affectieve relatie.
Er werd zelfs gedacht dat ze van de meisjes was maar dat werd tegengesproken door Nancy van der Elst. Catharina was een huisvriendin van haar ouders en kwam daar regelmatig over de vloer.
Er zijn daarentegen wel 7 brieven gevonden, gericht aan Johannes Messchaert, een wereldberoemde Bas-Bariton. Ook heeft ze zes liederen voor hem gecomponeerd, zoals Liebesleit, en Allein . Die liederen zijn trouwens op miraculeuze wijze verdwenen….. De rest moet je maar in mijn boek lezen.’
Tekst: Batya van Brakel