Column 12 oktober 2015


Redactie AD
Titel: Laten wij het grijze tij keren!

De jonge vrouw, die mij helpt mijn huis schoon te houden, en die dat buitengewoon serieus neemt, maakt mij met haar ondersteuning heel gelukkig. Ze is ontslagen bij de winkel, waar ze werkte. Deze werd verkocht en haar werk stopte. Ik ben dolblij met haar hulp. Er zijn klusjes die ik zelf niet meer zo goed kan doen, zoals hoogsoppen en diep onder mijn bed kruipen! Bovendien gaan de herfstspinnen die mijn huis belegeren, op de loop wanneer zij met wapperende plumeau en stofdoeken binnenkomt. Ik ben als een (oud) kind zo blij, dat zij mij bijstaat in het schoonhouden van mijn leefomgeving. Ik heb haar ogenblikkelijk aanbevolen bij een vriendin en buurvrouw die een paar huizen verder woont. Ook bij haar zijn door het klimmen der jaren bepaalde bezigheden wat lastiger te volbrengen en ondersteunende hulp wordt hard nodig.
Wij willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en op deze manier houden wij het nog wel weer een poosje vol. Mijn hulp vertelde mij, dat ze graag de opleiding voor kraamverzorgster zou willen volgen. Maar in haar leefomgeving, de Kop van Overijssel, zijn hiervoor geen opleidingen meer. Er worden namelijk niet meer genoeg kinderen geboren om de werkgelegenheid in stand te houden.
Ik laat deze informatie tot mij doordringen – niet genoeg geboortes meer – gebrek aan verse babies – dus kraamverzorgsters worden overbodig…Net als het bericht over scholen, die worden gesloten en samen gevoegd. En wanneer ik denk aan de voorbije week, waarin ik in Eemnes, Zwolle en Deventer vier lezingen gaf voor vooral bejaarden medemensen en dan ook nog eens voornamelijk vrouwen….dan is het duidelijk, dat de vergrijzing steeds meer heldere contouren gaat vertonen. Dit opgeteld bij het nieuws van mijn hulp over de verdwenen opleidingen voor kraamverzorgsters door het tekort aan bevallingen.
Niet alleen ons land vergrijst, maar voor heel Europa geldt hetzelfde. En nu denk ik aan Angela Merkel, die over de heuvel durft te kijken en denkt aan een tijd dat wij hier vers bloed, goed opgeleid, dringend nodig zullen hebben de omgekeerde pyramide van de bevolkingsafname weer in balans te brengen door de enorme vluchtelingenstroom positief in te zetten bij het aanvullen van en rechttrekken van dit naargeestig toekomstbeeld. Ik ben me bewust dat ik met het uitspreken van deze gedachte de woede en onlust van veel mensen op de hals haal. Maar ik kijk ook naar het verleden, waarin immigranten hier hun nieuwe huis vonden en bijdroegen aan de diversiteit van onze bevolking. Weest niet bang lieve lezer voor het verlies van het zogenaamde eigene. Blijf nou toch eens nieuwsgierig naar nieuwe mogelijkheden het grijze tij te doen keren. De wereld is groot genoeg voor ons allemaal. Ik denk altijd aan mijn jongste schoondochter, die met regelmaat roept: “Kijk er eens naar op een andere manier!”
Ik doet het! Ik kijk er eens naar op een andere manier.