Column 27 juli 2015


Redactie AD
Titel: Oma,s zomerzotheid
Mijn elfjarige kleindochter Belle en ik zijn allebei gestoken door de leesvlieg, en delen duidelijk het lees-gen, hetgeen mijn andere drie kleindochters met ons gemeen hebben. Wij lezen altijd en overal en gaan nooit logeren zonder, naast het schone ondergoed en zwemspullen, toch minstens vijf verse boeken mee te slepen! Zo heerste er dit logeerweekje bij oma af ene toe weldadige rust, waarbij wij verdiept waren in onze vette vakantieboeken, waarbij uitsluitend het omslaan van een bladzij en af en toe een diepe zucht van genot de stilte doorbrak!
Maar daarnaast gingen we ook twee dagen stappen in Amsterdam, bekeken het Koninklijk Paleis op de Dam dat in deze tijd van het jaar is opengesteld voor het publiek, waarbij vooral de slaapkamer van Hortense de Beauharnais, vrouw van Lodewijk Napoleon (eerste koning van ons land en broer van Napoleon) onze warme belangstelling had. Later sliep de uit Rusland geimporteerde vrouw van Koning Willem II, Anna Paulowna, ook in deze kamer. Tot onze verbazing staat in deze prachtige slaapkamer nu een gewoon tweepersoonsbed, wat bij feestenen partijen wordt gebruikt voor gasten! We gingen meteen door naar Artis, altijd heerlijk, en ik behaalde het dipoma langdurig staand wachten, tot mijn elfjarige kleindochter iets van haar gading had gevonden in een van die unieke kledingpaleizen, waar je voor een habbekrats de verrukkelijkste kleren kunt scoren. Het enige wat je bij al die goedkope overvloed denkt: “hoe is het mogelijk dat je voor zo weinig geld iets kunt maken? Is dat wel in orde?” Maar het verhinderde ons niet toen kleindochter viel voor een donkerrood speelpakje voor een tientje gewoon blij te zijn en vervolgens enorme ijstoeters naar binnen te slaan.
We reden weer terug naar ons natuurgebied terwijl we luid meezongen met de cd, die ik voor mijn verjaardag had gescoord bij mijn jongste kleinzoon: “Colorblind” van Alain Clarke. O…zijn zoete sexy stem, die heftig kan swingen, hele octaven overbrugt door moeiteloos heel hoog te klimmen en tot heel laag te zakken, bracht oma en kleindochter in vervoering, zodat we deze zorgeloze vakantieweek Alain zo, beetje hebben grijsgedraaid!
Geheel volgens defamilie traditie heb ik mijn kleindochter geleerd bessengelei te maken, iets wat mijn moeder mij nog heeft geleerd. Helaas waren mijn rode-bessenstruiken voortijdig kaalgevreten door de spreeuwen. Het is ieder jaar weer een race tussen die hebberige vogels en een hebberige vrouw die haar familie een potje gelei heeft beloofd…Wij weken dus uit naar de Bessenman, die iedere dag dozen onbespoten bessen en bramen uit eigen tuin langs de weg verkoopt en zo staan er nu als resultaat van onze samenwerking vijf potten gelei afgedekt, met een heel klein laagje wodka tegen het bederf (en voor de smaak…) op het aanrecht.
Enige smet op deze vrolijke week is het kritisch commentaar van kleindochter op oma,s rij-stijl…. Ik acht mijzelf toch een gelouterde chauffeur. Maar mijn kleindochter zegt heel vriendelijk doch beslist: “Je rijdt af en toe best een beetje ráár oma!”
Hm….deze uitspraak zal ik eens aan een nadere enquete onder mijn kleinkinderen onderwerpen. U hoort nog van me…