Column 23 maart 2015


Redactie AD
Titel; Gary Gasparov: “Poetin gevaarlijker dan Hitler”.

“Jij bent toch dat meisje, dat bierflesjes met haar tanden openmaakt?”
Jaja, in mijn jonge jaren had ik een geweldige reputatie! Ik heb precies één maal op deze brute wijze een dop van een bierfles getrokken op een feestje waar ik indruk wilde maken op een héél leuke jongen, die wel iets in mij zag…maar later heb ik mijn gebit nooit meer aan dit wonderlijk vertoon van kracht blootgesteld. Wel heeft dit verhaal heeft mij nog jarenlang achtervolgd. En nu, nadat ik zojuist naar Buitenhof heb gekeken en van oud-schaakkampioen Gary Kasparov de provocerende uitspraak mocht horen dat Poetin gevaarlijker zou zijn dan Hitler, probeer ik tegelijkertijd een nieuw vers tandenborsteltje voor mijn elektrische tandenborstel te bevrijden uit zijn plastic omhulsel. Met mijn artrosevingers en de blote hand is dit onmogelijk. Ik pak nu de keukenschaar, maar het plastic omhulsel is keihard, buigt voor geen centimeter méé. Terwijl ik Gasparov,s woorden: “het westen moet veel meer een vuist maken tegen het Poetinregime. Alleen zo kan de Russische middenklasse ervan overtuigd raken dat het einde van Poetin nodig is”, laat indalen, zet ik nu teneinde raad mijn tanden in het onvriendelijke verpakkingsmateriaal terwijl ik tegelijkertijd verbijsterd de provocerende tekst van Gasparov aanhoor:
“En zelfs dan zal het einde van de Russische heerser niet zonder geweld komen”, vervolgt hij. “Poetin zal sterven in het Kremlin. Een vreedzame transitie is onmogelijk!” Ik heb de plastic bulk nu in de mond en schud mijn hoofd als een doorgedraaide bullterrier in opperste kwaadaardige woede heen en weer.
Met het scherpste aardappelschilmesje uit de keukenla ga ik het omhulsel van mijn tandenborstel te lijf. Een wilde razernij maakt zich van mij meester. Niet alleen het weerbarstige omhulsel maakt mij gek, ook die ophitsende bijna oorlogszuchtige woorden van Gasparov brengen mij aan de rand van explosief gedrag. Met ware bloeddorst steek ik keer op keer het aardappelschilmes met kille bewegingen in het plastic. IN het plastic!!?? Vergéét het maar! Dat buigt niet eens méé! Hoe krijg ik dat verd…mde omhulsel doorboord? Met een cirkelzaag? Een boormachine?
Ik besluit tot een kleine pauze. Dorstig ruk ik een plastic flesje met wortelsap uit de koelkast. De dop…ik krijg hem niet los. Wacht, hier ligt de oude notenkraker, erfstuk van mijn moeder. Ik zet kracht, er komt geen beweging in de dop! Ik raak nu op de rand van een verpakkingsburn-out!. Hoe durven ze in een land waar meer dan twee en een half miljoen babyboomers leven, waaronder zeer veel oude vrouwen met artrose in hun handen, zulke onmogelijke plasticverpakkingen te gebruiken? En in 2020 zijn er vier miljoen babyboomers! Waar moet dat heen met al dat plasticverpakkingsmateriaal!. En met Poetin die nog erger dan Hitler is! Onhoudbare toestanden Nee,,,dan de AKO, die geeft je alle kranten en tijdschriften die je aanschaft mee in een ordentelijke papieren tasje!