Column 22 juni 2015


Redactie AD
Titel: Participatie maakt de wereld duurzaam!

Vandaag is de dag, waarop ik in den Haag langs vier plekken wordt gevoerd. Plekken waar vrijwilligers en beroepskrachten ons kennis laten maken met hun zegenrijke en vooral inspirerend werk om ondanks de bezuinigingen in de zorg de leefbaarheid in stand en hoog te houden.
We beginnen de middag bij Het Karmijn, midden in de Schilderswijk, een woon- en dagbestedingslokatie voor Surinamers van Hindoestaanse afkomst met een verstandelijke beperking. Hier is een veilige plek gecreëerd waar de mensen zich kunnen ontwikkelen om ook in de buitenwereld volledig aan de maatschappij deel te nemen. Sporten, helpen op de stadsboerderij, boodschappen doen op de markt… De voordeur staat hier zo veel mogelijk open, familie is daardoor in staat betrokken te blijven bij het leven van de bewoners. Ik krijg nauwelijks tijd om de lekkere lunch naar binnen te werken, we moeten naar het volgende project: de Bieb in de Transvaalbuurt, waar bibliothecaressen Liesbeth en Roos ons vertellen van de leeslessen op de scholen, waarbij ze gebruik maken van een koffertje met materiaal om de kinderen warm te laten lopen zelf met de boeken aan de slag te gaan en te ontdekken hoe de wereld voor je opengaat als je in staat bent toegang te krijgen tot de boekenwereld. Groot succes!
Voort gaat het weer. Nu naar “De Laakse Lente”, het waanzinnig succes van het echtpaar Netty en Leo, die al drie jaar lang dagelijks ruimhartig hun eigen huiskamer openstellen om ouderen een warme ontmoetingsplek te geven en hulp te bieden wanneer ze ergens mee zitten! Iedereen weet dat een van de belangrijkste pijlers van de Laakse Lente is, het bestrijden van de enorme eenzaamheid onder ouderen. “Wij vechten tegen die eenzaamheid”, zegt Leo. “Iedereen die meer van onze bezigheden wil weten, raad ik aan onze website www.delaakselente.nl te raadplegen.”
Na dit inspirerend bezoek aan de mudvolle huiskamer van dit echtpaar moet ik denken aan mijn kleindochter, die in Almere zojuist haar eigen huiskamerproject heeft opgestart. Met hulp van de jongens van Stichting Kringloop Almere, en een door de gemeente verstrekte graafmachine en een ploegmachine is zij bezig een afgetrapt gebouw en een stuk grond om te toveren tot een ontmoetingsplek voor ouderen, waar niet alleen gezelschap om de eenzaamheid te doorbreken te vinden is, maar ook vrolijke bezigheden zoals het onderhouden van een zojuist aangelegde vlindertuin. De naam voor haar project? “Buurzaam!”
Na dit klein intermezzo waaruit blijkt dat ook veel jonge mensen betrokken zijn bij de oplossing van het eenzamheidsprobleem van oudere mensen, gaan wij in Den Haag verder naar een lezing met film over iets totaal nieuws: zwemmen met dementerende ouderen: ZWEMENTIE. Ik kijk vol verbazing naar beelden van oudere mensen, vaak moeizaam bewegend, die eenmaal in het lekkere warme water beland, openbloeien als zo,n Chinese theekorrel die in warm water opengaat als een bloem. Ontspannen lachende gezichten, plonzen en spetteren, kinderlijk plezier. Dit is ook een participatieproject waarin verpleegkunde- en fysiotherapiestudenten HBO en MBO zwemmen met dementerende ouderen, die hierdoor kennis maken met deze ouderen in een totaal andere context dan een reguliere onderwijs- of hulpverleningssituatie.
Het was een inspirerende dag vol hoop voor een toekomst, waarin jong en oud zelf de tekortkomingen in de zorg oppakken en met hoogst originele oplossingen bijdragen aan een leefbare duurzame maatschappij!