Column 20 april 2015


Redactie AD
Titel: De deur naar plezier moet open.

Zojuist uit bed gestapt, een bad genomen en een boterham met honing gegeten hoor ik Nelleke Noodervliet in het programma OVT op de radio zeggen: …”de deur naar plezier is gesloten…” Verder luister ik niet meer. Zelden zo,n precieze omschrijving gehoord over wat ik zojuist op internet heb gelezen over sexualiteit en intimiteit bij oudere mensen. Een paar weken geleden hoorde ik op het televisienieuws een mevrouw klagen over het gebrek aan kennis bij verpleegkundigen in de zorg, wanneer het om de behoefte van oudere mensen aan sex en intimiteit ging. Over verzorgenden die zonder enig gedachte over het respecteren van de privacy van de oude mens zijn of haar kamer dag en nacht in- en uit lopen. Een mooi verhaal van een oude heer, die de leiding van de afdeling had verteld over een vriendin, die hem zou bezoeken. En of er dan een “beetje privacy kon worden gegarandeerd”. Er was met begrip op dit verzoek gereageerd. De vriendin kwam, de deur ging dicht en de leiding hing een bordje “niet storen” op. De oude heer en zijn vriendin zielsgelukkig. En zo hoort het ook.
Zelf heb ik sinds ik in 1982 begon te schrijven altijd rechtsreeks en onomwonden over sexualiteit, intimiteit en erotiek geschreven. En meegroeiend met mijn leeftijd doe ik dat nog steeds. Maar dat roept tot de dag van vandaag bij veel mensen afkeer en afkeuring op. Het lijkt of de mens ter hoogte van zijn taille ophoudt te bestaan, wat daaronder allemaal gebeurt lijkt geen bestaansrecht te hebben. Gelukkig komen er steeds meer stemmen op, die pleiten voor dat bestaansrecht van de sexuele en erotische behoeften en gevoelens van de totale mens, met alles er op en er aan. En ook dat erotische gevoelens niet verdwijnen bij het ouder worden.
Ik googelde zojuist een heel mooie kleine inzichtgevende film op internet. Twee oudere heren zaten samen gezellig in het bad, zeepten elkaar teder in en knuffelden zo liefdevol elkaars oude vel, dat ik zelf ook geweldig veel zin in een oude heer kreeg. Waarom wordt de deur naar fysiek plezier toch zo krampachtig dichtgehouden wanneer het om de oudere mens gaat? Er hoeft niet meer getrouwd te worden, het grootste deel van het leven is voorbij. Waarom dan nog die behoefte aan tederheid en knuffelen, strelen, kietelen en het zelfs af en toe bereiken van een hoogtepunt ontkennen? Mijn grote voorbeeld is mijn tweede ex-schoonmoeder, die op haar 85ste in een schrikkeljaar een verse weduwnaar nog een aanzoek deed. Hij moest er even over nadenken, maar zei “ja”! Waarna ze gezellig samen gingen hokken, namen ,s avonds een scheutje likeur in de koffie, reden vele ritjes in een heerlijke Daf en zo werd mijn allerliefste tweede ex-schoonmoeder bijna 97 jaar! Met de hand van haar lieve vriend in de hare sliep ze vredig in! Na een niet al te makkelijk bestaan bereikte ze laat in haar leven, nog een hartverwarmend slotakkoord.
Dus jongens en meisjes van een zekere leeftijd, met dat heerlijke voorjaarsweer, zonder je te generen voor je behoefte aan warmte en tederheid, de wei in! Zet de deur naar plezier wijd open!