Column 16 maart 2015


Redactie AD.
Titel: Mijn stem is de weg kwijt.

Meestal weet ik wel op wie of wat ik ga stemmen. Ja, ik ben zelfs zo,n demagoog, dat ik gratis mijn stemadvies geef aan buurvrouw en kleinkind…Maar bij deze stemronde ben ik het spoor totaal kwijt! Ik pluk dag en nacht stukken debat van radio en televisie, maar ik kan er nog steeds geen koek van bakken.
Er is ontzettend veel onvrede, woede en weerstand tegen van alles en nog wat. Ik denk na en ga eerst maar eens uit van mijn eigen wensenpakket. Heb ik het bij het rechte eind, wanneer ik denk dat het hier om de waterschappen en de provincie gaat? Zojuist hoor ik uit Noord Holland Het Hoofd Wind spreken. Dat wil zeggen: dat was de afkondiging. Hoe kom ik er nu achter, wat dat Hoofd Wind te melden had? Waarschijnlijk ging het over de windmolens. Nu, wat die windmolens betreft ben ik een bescheiden ervaringsdeskundige. Een paar jaar geleden maakte de gemeente Steenwijkerland, toen nog existerend onder de naam Ijsselham, bekend dat de gemeenteraad zou stemmen over het bouwen van zeven windmolens. Op de rand van ons Natuurgebied de Weerribben . Toen de plannen hierover in het openbaar zouden worden behandeld, werd het dorp klaarwakker. En masse trokken wij naar het Gemeentehuis, waar we zacht grommend de plannen aanhoorden. Nee. Dat wilden wij niet. Een onderzoeker vertelde ons luid en duidelijk de konsekwenties van zo,n windmolen in je natuurgebied. En nee, toen we dat hoorden, wilden we die windmolens helemaal niet. Nooit. En zo gingen die windmolens niet door. Alles democratisch geregeld.
Op het ogenblik hoor ik partijvoorzitters kiften. Ook daar kan ik geen koek van bakken. En tijdens het gekift hoor ik niemand pleiten voor een nieuwe wallenkant in ons dorp. Het rare is, en daar ben ik ook nog maar kort geleden achter gekomen, aan de overkant van de Kalenberger gracht heeft een geweldig grote schuit zich een paar weken bezig gehouden met een schitterende nieuwe houten wallenkant. Ik keek jaloers naar die prachtrand langs het water. En ik vroeg mij af, wanneer wij aan onze kant aan de beurt zouden komen. “Die overkant, die is van de Provincie. Wij zijn de Gemeente!”
Maar hoe moet ik moet ik nu stemmen om de Gemeente er toe te bewegen ook mijn kant eens te voorzien van een veilige, stevige wallenkant. Vorig jaar zakte ik al tot mijn dij in zo,n vers gat langs de beschoeiing. Maar nu is het nog veel erger geworden. Kan mijn gemeente misschien aan de provincie vragen of ze alsjeblieft onze wallenkant ook in orde willen maken? Of heeft iemand een stemadvies voor een plaatselijke partij, die onze wallenkant tot speerpunt van de verkiezingen maakt? O gut, daar hoor ik Samson en Pechthold weer kiften, maar het woord “wallenkant” hoor ik niet vallen, ook het woord “provincie”komt niet langs. Zei iemand daar “waterschap”? Misschien hoort “wallenkant” wel bij “waterschap”. Misschien moeten we voor een nette wallenkant aankloppen bij de provincie Gelderland. Daar schijnen miljarden op de bank te staan.